Gdzie przechowywać przetwory?

Spread the love

Rozpoczął się sezon na robienie przetworów, wielu z nas przygotowuje soki, kompoty, dżemy, kiszonki. Wiąże się to ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na ich przechowywanie. Niektórzy przechowują przetwory w piwnicy, inni wolą przechowywać je w domu. Idealnym rozwiązaniem jest domowa spiżarnia.

Wielu z nas uważa, że domowa spiżarnia to miejsce, które mogą urządzić sobie tylko właściciele dużych domów, ale miejsce na niewielką spiżarnię można wygospodarować w każdej, nawet niewielkiej kuchni. Spiżarnię najlepiej umieścić w miejscu, gdzie panuje najmniejsze nasłonecznienie. Najlepiej, by domowa spiżarnia mieściła się od strony północnej. Jeśli nie dysponujemy zbyt dużą przestrzenią, dobrym pomysłem może być pojemna wysuwana szafka wyposażona w kosze i szuflady.

Osoby posiadające duże kuchnie mogą przeznaczyć na spiżarnię małe wnęki i ukryć je za drzwiami przesuwnymi. Domowa spiżarnia pomoże utrzymać porządek w domu. W takiej spiżarni oprócz przetworów można przechowywać wiele innych produktów spożywczych zakupionych na zapas w hipermarkecie: mąkę, cukier, wodę mineralna, kartony z mlekiem, soki.

W takiej spiżarni można przechowywać też różne sprzęty kuchenne takie, jak sokowirówka, maszynka do mięsa, frytkownica. W spiżarni doskonale sprawdzą się regały z półkami, na których będzie można posegregować przechowywane produkty oraz sprzęty. Pozwoli to zachować ład i porządek w spiżarni. Idealne będą regały metalowe. Są to regały odporne na wszelkie warunki zewnętrzne, dobrze znoszą duże ciężary, poza tym są łatwe w utrzymaniu czystości. Ich zaletą jest także niska cena.

Spiżarnia w piwnicy

Spiżarnię warto urządzić w piwnicy. Wprawdzie spiżarnia w kuchni lub bardzo blisko kuchni to łatwiejszy dostęp do przechowywanych produktów, ale piwnica to miejsce, w którym panują odpowiednie warunki do przechowywania większości produktów, a zwłaszcza przetworów. Piwnica to miejsce chłodne, zazwyczaj ciemne. Najbardziej optymalna temperatura do przechowywania żywności to maksymalnie 16 stopni Celsjusza. Piwnica nie powinna znajdować się blisko kotłowni, gdyż to zwiększy temperaturę w pomieszczeniu.

Spiżarnię w piwnicy najlepiej wyposażyć w wysokie regały metalowe do piwnicy. Regały metalowe są pojemne, łatwe do samodzielnego złożenia i ustawienia. Na takich regałach łatwo posegregować przetwory i inne produkty spożywcze. Regały metalowe są niezwykle praktyczne i funkcjonalne, mogą służyć przez wiele lat.

One comment

  1. Kiedyś bardzo nie lubiłam przygotowywania przetworów. Zdecydowanie lepszą opcją wydawało mi się po prostu pójść do sklepu po gotowe. Teraz tęsknię za domowymi dzemami, sokami, kiszonkami. Chętnie bym je przygotowała, ale problemem jest brak miejsca do przechowywania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*