Gdzie przechowywać przetwory?
Rozpoczął się sezon na robienie przetworów, wielu z nas przygotowuje soki, kompoty, dżemy, kiszonki. Wiąże się to ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na ich przechowywanie. Niektórzy przechowują przetwory w piwnicy, inni wolą przechowywać je w domu. Idealnym rozwiązaniem jest domowa spiżarnia.
Wielu z nas uważa, że domowa spiżarnia to miejsce, które mogą urządzić sobie tylko właściciele dużych domów, ale miejsce na niewielką spiżarnię można wygospodarować w każdej, nawet niewielkiej kuchni. Spiżarnię najlepiej umieścić w miejscu, gdzie panuje najmniejsze nasłonecznienie. Najlepiej, by domowa spiżarnia mieściła się od strony północnej. Jeśli nie dysponujemy zbyt dużą przestrzenią, dobrym pomysłem może być pojemna wysuwana szafka wyposażona w kosze i szuflady.
Osoby posiadające duże kuchnie mogą przeznaczyć na spiżarnię małe wnęki i ukryć je za drzwiami przesuwnymi. Domowa spiżarnia pomoże utrzymać porządek w domu. W takiej spiżarni oprócz przetworów można przechowywać wiele innych produktów spożywczych zakupionych na zapas w hipermarkecie: mąkę, cukier, wodę mineralna, kartony z mlekiem, soki.
W takiej spiżarni można przechowywać też różne sprzęty kuchenne takie, jak sokowirówka, maszynka do mięsa, frytkownica. W spiżarni doskonale sprawdzą się regały z półkami, na których będzie można posegregować przechowywane produkty oraz sprzęty. Pozwoli to zachować ład i porządek w spiżarni. Idealne będą regały metalowe. Są to regały odporne na wszelkie warunki zewnętrzne, dobrze znoszą duże ciężary, poza tym są łatwe w utrzymaniu czystości. Ich zaletą jest także niska cena.
Spiżarnia w piwnicy
Spiżarnię warto urządzić w piwnicy. Wprawdzie spiżarnia w kuchni lub bardzo blisko kuchni to łatwiejszy dostęp do przechowywanych produktów, ale piwnica to miejsce, w którym panują odpowiednie warunki do przechowywania większości produktów, a zwłaszcza przetworów. Piwnica to miejsce chłodne, zazwyczaj ciemne. Najbardziej optymalna temperatura do przechowywania żywności to maksymalnie 16 stopni Celsjusza. Piwnica nie powinna znajdować się blisko kotłowni, gdyż to zwiększy temperaturę w pomieszczeniu.
Spiżarnię w piwnicy najlepiej wyposażyć w wysokie regały metalowe do piwnicy. Regały metalowe są pojemne, łatwe do samodzielnego złożenia i ustawienia. Na takich regałach łatwo posegregować przetwory i inne produkty spożywcze. Regały metalowe są niezwykle praktyczne i funkcjonalne, mogą służyć przez wiele lat.
Dodaj komentarz