Czym charakteryzuje się bio żywność?
Można zaobserwować, że sklepy z bio żywnością z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że praktycznie każda spożywana żywność ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Nie wszyscy jednak wiedzą czym dokładnie charakteryzuje się bio żywność. O co muszą dbać producenci wspomnianych produktów?
Czym jest bio żywność?
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że do biożywności zaliczane są wszystkie produkty wytworzone w naturalny sposób. Oznacza to w najprostszym możliwym ujęciu, że nie może ona zawierać w swoim składzie żadnych polepszaczy, konserwantów czy aromatów. Produkty są wytwarzane dzięki ekologicznemu rolnictwu.
Ponadto producenci żywności muszą zadbać, by została ona pozbawiona hormonów, sztucznych nawozów oraz antybiotyków. Należy mieć świadomość, że będzie to możliwe tylko przy zastosowaniu naturalnych nawozów. Godny uwagi jest również fakt, że do pielęgnacji roślin nie można używać środków chemicznych. Warto wiedzieć, że w gospodarstwach, które są nastawione na zwierzęta, trzeba uwzględnić naturalne pasze.
Czy obecnie można wytworzyć zdrowe mięso?
Według badań można bez żadnego problemu wytworzyć najwyższej możliwej jakości mięso bez udziału substancji chemicznych. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że bio żywność zwierzęcego pochodzenia ma w swoim składzie stosunkowo dużą liczbę składników odżywczych.
Koniecznie trzeba zaznaczyć, że zdecydowanie największą różnicą między hodowlami ekologicznymi a tradycyjnymi jest zawartość kwasów wielu nienasyconych w tłuszczu grzbietowym. Oczywiście wśród wad zdrowego mięsa trzeba wymienić krótki termin przydatności.
Warto wiedzieć, że świeże mięso będzie miało kolor lekko czerwony lub bladoróżowy. Nie jest rekomendowane spożywanie wspomnianego produktu w kolorze ciemnym lub szaroburym. Nie można zapomnieć, że świeże mięso praktycznie nie pachnie. Musi być suche, gładkie i elastyczne.
Można zaobserwować, że w przypadku przetworzonych produktów na etykiecie znajduje się bardzo długa lista wszystkich substancji pomocniczych. Jeżeli mięso w sklepie będzie leżało luzem, rekomendowane jest zapytanie sprzedawcy o podanie szczegółowych informacji na jego temat.
Zdrowe owoce i warzywa
Warto wiedzieć, że ogromnym atutem owoców i warzyw produkowanych w ekologicznych warunkach jest znacznie mniejsza zawartość wody. Należy mieć świadomość, że wspomniany fakt będzie miał wpływ zarówno na ogólną teksturę, jak i smak. Do licznych zalet zaopatrywania się w zdrowe owoce trzeba zaliczyć ich czas rozkładu. Godny uwagi jest fakt, że będzie on znacznie krótszy od tego występującego w przypadku owoców i warzyw, które są wytwarzane tradycyjnie.
Ogromnym atutem są także składniki mineralne. W marchwi będzie znacznie więcej żelaza, a w wiśniach — wapnia. Koniecznie trzeba również zaznaczyć, że zawartość mikroelementów na wyższym poziomie zdecydowanie częściej będzie występowała w przypadku omawianych produktów pochodzenia ekologicznego. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że z roku na rok coraz większa liczba osób zaopatruje się w zdrowe warzywa i owoce.
Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl |
Dodaj komentarz