Idealny tort weselny – czym się kierować przy jego wyborze?
Wybór tortu weselnego to jeden z najważniejszych punktów w planie organizacji przyjęcia ślubnego. Jaki rodzaj tortu będzie najbardziej odpowiedni? Jaką powinien mieć wielkość? Przy tej okazji pojawia się sporo dylematów do rozstrzygnięcia. Na co zatem zwracać uwagę?
Przegląd ofert
Poszukiwania idealnego tortu weselnego należy zacząć od przejrzenia ofert cukierni. Świetnie się tutaj sprawdza poczta pantoflowa – polecone przez kogoś miejsca warto sprawdzić w pierwszej kolejności. Trzeba pamiętać o tym, aby cukiernia nie była zbyt oddalona od sali weselnej – ma to ogromne znaczenie w sytuacji, gdy tort będzie odbierany w dniu imprezy. Propozycje danej cukierni powinny odpowiadać indywidualnym preferencjom zarówno pod względem ceny, jak i zawartości. Pracownicy Piekarni Grzybki podkreślają, że na torcie weselnym nie opłaca się oszczędzać, ponieważ to niezwykle istotny element wesela.
Weselne trendy a projekt tortu
Weselne trendy zmieniają się – dotyczy to również tortów. Nieustannie od wielu sezonów dużym zainteresowaniem cieszą się klasyczne białe torty, ale coraz więcej osób decyduje się na ciasto w odważnych kolorach. Modne są zwłaszcza róże, złoto, zielenie oraz różne odcienie pomarańczowego. Torty personalizowane, z figurkami i monogramami, kwiatami, kryształkami czy innymi detalami – to obecnie jest na topie. Cukiernik, który wykona tort, powinien uzyskać jak najwięcej informacji dotyczących preferowanej stylistyki, kolorystyki itp.
Wielkość tortu
Jaką wielkość mają zwykle weselne torty na zamówienie? Nowy Dwór Mazowiecki to jedno z tych miast, gdzie cukiernie stosują najczęściej standardowy przelicznik wagowy, a więc 10-15 dag tortu na 1. osobę. Czasami wartość ta wynosi 15-20 dag/1 os. – w zależności od cukierni i rodzaju tortu. Są również cukiernie, które powyższych przeliczników nie biorą pod uwagę – wielkość tortu dostosowują do liczby gości (przy założeniu, że każdy dostanie 1 kawałek). Wypada przypomnieć, że torty śmietanowe są lżejsze od ciast marcepanowych czy z masą plastyczną.
Dodaj komentarz