Jak grillować na rożnie?
Rożen, czyli jeden z chętniej kupowanych przyrządów przez miłośników wyrazistej kuchni. Doskonały element grilla gazowego, do którego można podłączyć także inne akcesoria, jednak dziś pragniemy skupić się na rożnie, na którym przygotować można różnorodne potrawy. To świetne rozwiązanie, jeśli uwielbiasz eksperymentować w kuchni i chcesz próbować nowych dań! Rożen najczęściej kojarzyć się można z przyrządzaniem kurczaka z rożna, jednak okazuje się, iż pozwala grillować znacznie więcej rodzajów mięs, ale i dań bezmięsnych. Dobra wiadomość dla wegetarian oraz osób, które chcą urządzić grilla, na którym każdy gość znajdzie coś dla siebie. Zachęcamy do przeczytania najważniejszych informacji odnośnie rożna, jego montażu i sposobu na przyrządzanie na nim specjalnych produktów.
Rożen elektryczny – co to jest?
Rożen elektryczny obrotowy służy do przygotowywania grillowanych dań na najwyższym poziomie. Jest osobnym urządzeniem lub elementem podłączanym do grilla gazowego. Pomaga w sprawny sposób zamontować element do grilla i zdecydowanie poszerza menu grillowych spotkań. Wykonany ze stali zachowuje niezmienny wygląd przez lata, a precyzyjne wykonanie oferuje sprawny montaż, ale i proste nakładanie produktów żywnościowych. Innowacyjny sposób na korzystanie z różna staje się przyjemnością dla kulinarnych masterów. Rożen świetnie sprawdzi się nie tylko w food truckach, lokalach gastronomicznych, ale i podczas organizowania uroczystości na działce czy na campingu. Jeśli zależy Ci na bogatej ofercie grillowych produktów, zdecydowanie warto zakupić rożen obrotowy, a poniżej dowiesz się, jakie produkty możesz na nim przyrządzić.
Rożen elektryczny – co można grillować?
Rożen elektryczny umożliwia przyrządzenie rozmaitych rodzajów mięs i co ciekawe, grillowanego ananasa, który zachwyca smakiem! Możliwość podania go z grillowanym serem camembert lub innym dodatkiem wyjątkowo wzbogaca menu na grillowym przyjęciu. Jeżeli chodzi o rodzaje mięsa, z pewnością najpopularniejszy będzie kurczak z rożna, jednak możliwe także grillowanie szybki, indyka czy innego mięsa, które uda się nadziać na szpikulec od rożna. Produkty przygotowywane na rożnie są doskonale wypieczone, cechują się chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem. Rożen obraca daną potrawę przez około 1,5/2 godziny, dzięki czemu mięso lub wcześniej wspomniany ananas zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Jak nabić mięso na szpikulec?
Nabijanie mięsa, ananasa lub innego produktu, który chcemy grillować, jest wyjątkowo proste poprzez intuicyjną budowę samego urządzenia. Wystarczy włożyć potrawę na pierwszy szpikulec, aby produkt znajdował się na środku, a następnie wbić kolejny pręt i przeprowadzić go przez całą długość. W ten sposób mięso będzie odpowiednio zabezpieczone i bez problemu utrzyma się podczas obracania na rożnie. Jeśli odstające nóżki lub skrzydełka sprawiają kłopot, można je przewiązać specjalnym sznurkiem do mięsa. Rożen elektryczny obrotowy z najwyższej jakości stali znaleźć możesz na koler.pl.
Źródło zdjęć: freepik.com
Dodaj komentarz