Jak nauczyć się robić pyszną kawę i jak odpowiednio spienić do niej mleko?

Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka – za dowód niech wystarczy nieprzebrany ocean memów i śmiesznych filmików o konsekwencjach jej braku. Kawa, bo to o niej mowa, towarzyszy nam na co dzień w różnych wariantach: czarne i mocne espresso, delikatne, otulające cappuccino, słodka mocca… W gruncie rzeczy jednak niewiele osób wie, jak samemu przyrządzić smaczną kawę – w tej kwestii często zdajemy się na baristów lub po prostu na automatyczny ekspres do kawy. Chcesz nauczyć się robić pyszną kawę?

Podstawy parzenia dobrej kawy

Parzenie kawy to swoisty rytuał i prawdziwa sztuka, która wymaga sporo praktyki. Przydatna okazuje się też wiedza teoretyczna na temat gatunków kawy, technik jej przyrządzania i wielu pozornie nieistotnych czynników, które w znaczący sposób wpływają na jej smak. Na początek warto poznać kilka prostych zasad, których należy trzymać się niezależnie od tego, jaką metodą parzymy kawę:

  • Świeżo zmielona kawa smakuje znacznie lepiej. Warto więc zdecydować się na zakup dobrej kawy w ziarnach i mielić ją bezpośrednio przed parzeniem – dzięki temu będzie dużo bardziej esencjonalna, aromatyczna i głęboka w smaku.
  • Proporcje są niezwykle istotne. Większość z nas w pośpiechu przyrządza kawę „na oko”. Nie ma w tym nic złego, ale jeśli zależy Ci na naparze wysokiej jakości, warto zwrócić uwagę na ilość zmielonej kawy, by napój nie był zbyt wodnisty ani zbyt mętny. W tym celu przydać się może prosta waga kuchenna: przyjmuje się, że właściwe proporcje to ok. 6-7g kawy na 100 ml wody.
  • Wrzątek nie robi kawie dobrze. Zalewanie kawy wrzącą wodą to duży błąd, z którego mało kto zdaje sobie sprawę. Owszem, kawa najlepiej zaparza się w dużych temperaturach, ale optymalny przedział, do którego warto dążyć, to od 92 do 96 stopni Celsjusza. Po zagotowaniu warto więc odczekać ok. 20-30 sekund, by woda nieco ostygła, i dopiero wtedy zalać nią przygotowaną zmieloną kawę.

Jak spienić mleko do kawy?

Wielbiciele kawy zasadniczo dzielą się na dwa obozy. Jedni twardo obstają przy tym, że jedyna prawdziwa kawa to czarna kawa bez żadnych dodatków, drugim trudno wyobrazić ją sobie bez pokaźnej porcji mleka. Jeśli należysz do tej drugiej frakcji, z pewnością dobrze wiesz, że mleko do kawy smakuje najlepiej wtedy, gdy jest odpowiednio spienione. Jak je przygotować, by spełniło oczekiwania?

Warto przede wszystkim sięgnąć po odpowiedni ekwipunek: spieniacz do mleka lub ręczny blender na niskich obrotach. Niezależnie od tego, którym z tych sprzętów będziesz się posługiwać, zacznij od podgrzania mleka do temperatury ok. 60-65 st. C. Następnie zanurz spieniacz lub blender w garnuszku z mlekiem i miksuj delikatnie przez kilka minut. To czynność podobna do ubijania piany z białek jaj: dążymy do uzyskania lekkiej, aksamitnej piany. Gdy będzie gotowa, delikatnie przełóż ją do kubka z kawą, uważając, by nie naruszyć jej struktury.

Kurs baristy – dla kogo jest przeznaczony?

Jeśli cenisz sobie smak kawy jak z najlepszych kawiarni, kurs baristy może się okazać niezwykle pomocny. Wbrew pozorom nie są to warsztaty wyłącznie dla osób, które planują podjęcie pracy w gastronomii, choć bez wątpienia solidna baza teorii i praktyki stanowi poważny atut w procesie rekrutacji do kawiarni czy restauracji. Wiedza i umiejętności z takich zajęć przydają się jednak także amatorom kawy, którzy chcieliby nauczyć się, jak przyrządzić swój ulubiony napój bez wychodzenia z domu i bez pomocy baristy z pobliskiej kawiarni.

Podstawowy kurs dla baristy możesz przejść w zaciszu własnego domu. Warsztat kawowy online z wybitnym barista Maciejem Duszakiem, dostępny w ofercie Warsztatu Mistrza, wprowadzi Cię w fascynujący świat kawy i pokaże, jak krok po kroku zaparzyć smaczną, esencjonalną kawę na różne sposoby. Poznasz też wiele ciekawostek, dzięki którym na pewno nie raz zabłyśniesz w rozmowie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *