Kasza manna na wodzie – jakie właściwości posiada grysik?

Kasza manna na wodzie lub też przyrządzona na mleku, jest lekkostrawna, ale i smaczna. Docenią ją głównie osoby zmagające się ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Jakie właściwości posiada grysik, który dostępny jest w wielu odmianach?

Kasza manna na wodzie – skąd się wzięła?

Ziarna pszenicy, które są bogate w energię, przerabiane są głównie na mąkę, ale proces przemiału pozwala również otrzymać mannę. Nazywana grysikiem, jest jedną z drobniejszych frakcji bielma mącznego, znajdującego się wewnątrz okrywy nasiennej. W sklepach występuje sporo odmian manny. Najwięcej wartości odżywczych wykazuje kasza manna na wodzie, która jest biała, posiada jedynie lekko żółtawe zabarwienie i można dostrzec w niej cząsteczki bielma.

Walory odżywcze

Gotowany na mleku grysik lub kasza manna na wodzie, może pochwalić się dostarczaniem pewnej ilości węglowodanów, w tym skrobi oraz błonnika. Znajdujemy w niej ponadto witaminy z grupy B, a także minerały – miedź, fosfor i żelazo.

Obecność witamin z grupy B, głównie B1 i B6, sprzyja zapewnieniu prawidłowej pracy układu nerwowego. Składniki te mają znaczenie dla funkcjonowania mózgu oraz efektywnej przemiany węglowodanów w energię. Obecność żelaza z kolei, w przeliczeniu na jedną porcję, pozwala pokryć aż 10% jego dziennego zapotrzebowania. Podaż tego minerału jest ważna ze względu na zapobieganie anemii.

Odmiany kaszy manny

Kasza manna na wodzie, ale jakiego typu? Polecana jest orkiszowa i jej wersja pełnoziarnista – razowa. Obydwie mogą się pochwalić obecnością błonnika spożywczego. Jeśli znajdziemy tę wzbogaconą o żelazo i wapń, uda się podnieść walory odżywcze pierwszego porannego posiłku.

Z kaszy manny skorzystają osoby, które zmagają się z wrzodami, stanami zapalnymi żołądka i jelit, kłopotami z trawieniem czy też mające za sobą operacje. Ten produkt może znaleźć się w jadłospisie i dzieci, i dorosłych, choć warto pamiętać, że odznacza się wysokim indeksem glikemicznym i jest dość kaloryczny, tym bardziej stawiając na owocowe i inne słodkie dodatki. Spożywana z umiarem kasza manna na wodzie, może za to urozmaicić cotygodniowe menu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *