Najlepsze wino do risotto

Risotto to przysmak pochodzący z północnych Włoszech. Da się je przyrządzić na wiele sposobów i otrzymać pyszne, sycące danie w zaledwie pół godziny.

Kluczowym składnikiem risotto jest umiejętnie dobrane wino. Przyrządzenie risotto na winie dodaje głębi smaku i zapachu, oraz indywidualnego charakteru.

Wino do risotto – białe czy czerwone? 

Najczęściej w tym celu wykorzystuje się wytrawne białe wino. Dobrym pomysłem jest ugotowanie potrawy na tym samym winie, które planujesz podać do posiłku.

Zaletą białego wina jest to, że nie zmienia koloru dania.

Mimo to w niektórych rejonach można spotkać się z risotto na winie czerwonym. W Lugano korzysta się z Merlot, a w Piemoncie z Barbera.

Wino dobiera się do przypraw i dodatków, a nie do ryżu.

Wina do risotto z Włoch

Warto zainteresować się lokalnymi szczepami, typu Cortese czy Muskat. 

Cortese to wino rześkie o aromatach świeżych owoców, ze zrównoważoną kwasowością.

Moscato natomiast cechują aromatyczne nuty brzoskwini, szałwii, cytryny, oraz kwiatu akacji. Daje wrażenie słodyczy i lekkiego musowania. 

Kwasowość wina do risotto

Nie tylko pochodzenie wina ma znaczenie. Wybierając wino do risotto, zwróć uwagę na poziom kwasowości i garbników. Im bardziej nasycone dodatkami i przyprawami risotto, tym głębszy powinien być smak wina.

Kwasowość wina harmonizuje tłuszcz w potrawie. Winem kwaśnym i świeżym, które idealnie zbalansuje ciężkość risotto, jest niezawodne Prosecco.

Kolejnym powodem, dla którego to wino białe jest najczęściej łączone z risotto jest jego niska zawartość garbników.

Klasyczne wina do risotto 

Poleca się wina o średnim i pełnym ciele. Ciało wina odpowiada za poczucie sytości podczas spożywania. Popularnymi przykładami takich win są Chardonnay, Pinot Grigio oraz Viognier. 

Wino do risotto z owocami morza 

Smak skorupiaków podkreśli wino świeże i lekkie, takie jak Sauvignon Blanc. Kwaśne, orzeźwiające wino harmonizuje słodkość krewetek.

Wino do risotto z grzybami

Risotto z grzybami przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Danie warto połączyć z pełnym winem, takim jak Chardonnay albo owocowy Pinot Grigio.

 Wino do risotto z gorgonzolą

Ser pleśniowy cechuje się mocno słonym smakiem i dlatego warto zaryzykować w tym przypadku wino czerwone. Charyzmatyczne Negroamaro o aromacie czarnej porzeczki, tytoniu i nut korzennych bez problemu poradzi sobie z tak intensywną konkurencją.

Przekonaj się samodzielnie, jaką rolę odgrywa wino w risotto, przygotowując to danie na kilku różnych rodzajach win.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *