Świeży domowy chleb – czy warto piec domowy chleb?
Nie ulega wątpliwości, że mamy dziś ogólnoświatowy trend eko, co ma przełożenie nie tylko na ochronę środowiska, ale także spożywane produkty. Wprawdzie sklepy są pełne ekologicznych produktów spożywczych, ale nadal są one dość drogie. Dla oszczędności, ale także gwarancji, że produkt jest zdrowy, warto przygotować go osobiście. Jest to możliwe m.in. w przypadku domowych wypieków, w tym chleba. Sprawdzamy, co jest nam do tego potrzebne.
Dlaczego warto jeść domowy chleb?
W pierwszej kolejności należy odnieść się do zalet, jakie niesie w sobie pieczenie i spożywanie domowego chleba. Co nie jest tajemnicą, jest to produkt naprawdę zdrowy, w którym znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe oraz naturalne przeciwutleniacze chroniące naczynia krwionośne i zapobiegające ich zwężaniu. Oczywiście mówimy tutaj o chlebie pełnoziarnistym, który jest najzdrowszy, zawierając w sobie także wiele witamin (z grupy B i E), substancji mineralnych (wapń, magnez, potas, fosfor, selen, mangan, cynk, żelazo), związków fenolowych i fitoestrogenu.
Jednak również inne rodzaje chlebów pieczonych w domu ze zdrowych składników są warte uwagi. Na przykład biały domowy chleb chroni jelita, jak mają to w zwyczaju m.in. kiszone ogórki czy kefir. Z kolei ciemny chleb pieczony w domu jest bogaty w błonnik i oczyszcza jelita z toksyn.
W końcu domowe chleby są bogate w antyoksydanty, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo są źródłem węglowodanów, korzystnie wpływając na pamięć i koncentrację. Dlatego naprawdę warto zainwestować w akcesoria do wypieku chleba.
Jakie akcesoria do wypieku chleba w domu?
Nie będziemy tutaj podawać gotowych przepisów na domowy chleb, zwłaszcza że jest ich mnóstwo i wiele zależy od rodzaju wypieku. Skupimy się na ważniejszym, a więc produktach i akcesoriach niezbędnych do takich wypieków.
Oczywiście podstawą jest wysokiej jakości mąka (np. typ 750, 720, 650, mąka z drobno zmielonej płaskurki). Konieczne są też drożdże piekarskie oraz woda. Co ważne, powinna ona mieć odpowiednią temperaturę, najczęściej w zakresie od 24 do 26 stopni Celsjusza. Wprawdzie możemy też upiec chleb na zakwasie, ale drożdże znacznie przyspiesza pracę. Tutaj z pełnym przekonaniem możemy polecić sklep Domowa Spiżarnia, gdzie jest wszystko, co znajdą hobbyści domowych wyrobów, nie tylko chleba.
Jeżeli mówimy o akcesoriach, na pewno przydadzą się kosze do wyrastania chleba. Optymalnym wyborem będą koszyki wiklinowe, które w zależności od potrzeb dostaniemy w różnych wymiarach i kształtach. W sprzedaży dostępne są kosze okrągłe i podłużne, na chleb o wadze od 0,5 do nawet 2,5 kg.
Obowiązkowe są też garnki rzymskie. Chleb pieczony w takim naczyniu na pewno się nie przypadli. Oprócz tego pamiętajmy, że jest to naczynie bardzo funkcjonalne, które posłuży do przygotowania innych dań, również mięs, ryb, warzyw czy zapiekanek. W garnku rzymskim będą one dusiły się we własnym sosie, a więc są soczyste, a przy tym lekkostrawne.
Podsumowując, bez wątpienia niezależnie od swojego rodzaju domowy chleb to naprawdę zdrowy produkt, na który warto decydować się regularnie. Oprócz tego zachwyca niepowtarzalnym zapachem i jest niezwykle smaczny. Jeżeli zaopatrzymy się w odpowiednie produkty spożywcze i akcesoria, możliwości mamy naprawdę spore. Może to być chleb pszenny, razowy, orkiszowy, a nawet maślankowy, cebulowy czy z ziołami.
Dodaj komentarz