Karaiby
Geografia w regionie Karaibów jest zróżnicowana od jednego miejsca do drugiego. Niektóre wyspy w regionie są stosunkowo płaskim terenem, niepochodzącym od erupcji wulkanu. Takie wyspy to Aruba, Bahamy, Barbados, Bonaire, Kajmany lub Anguilla. Inne wysypy posiadają chropowatą, strzelistą, wulkaniczną budowę. Są to Antigua, Brytyjskie Wyspy Dziewicze, Kuba, Dominika, Hispanioli, Jamajce, Montserrat, Portoryko, Saba, Saint Kitts, Saint Lucia i Trynidadu i Tobago. Wody Morza Karaibskiego są domem dla wielkich ławic ryb, żółwi i formacji raf koralowych. Antigua i Barbuda znajdują się w środku Wysp Podwietrznych we wschodnich Karaibach, około 17 stopni na północ od równika. Obie wyspy są częścią archipelagu Antyli Lesser. Niezawodnie wiejące w całym sezonie pasaty, trwają od grudnia do maja. Dzięki temu Antigua i Barbuda jest doskonałym miejscem na czarter jachtów.
Rafy koralowe i obfite życie morskie zrobią wielkie wrażenie na fanach snorkelingu i nurkowania. Antigua ma lotnisko międzynarodowe, z wieloma codziennymi lotami do wielu miast na całym świecie. Dolar amerykański jest oficjalną walutą Karaibów. Jednak oprócz niego, akceptowana jest także waluta euro i wszystkie główne karty kredytowe. Na wyspach dominuje kuchnia kreolska. Narodową potrawą na Antigui jest fungie i pieprzniczka. Fungie jest to danie prawie w całości wykonane z kukurydzy i jest bardzo podobne do włoskiego polenta. Inne miejscowe potrawy to ducana, przyprawiony ryż, sałatki rybne i homar z Barbudy. Istnieją również lokalne wyroby cukiernicze, które obejmują ciasto wykonane z: krówki, kruchych orzechów, malin. Dobra kuchnia międzynarodowa jest również powszechnie dostępna na wyspach.
Dodaj komentarz