Transport produktów spożywczych – specyfika
Transport żywności jest wymagający pod względem logistycznym, ponieważ wiele produktów trzeba przechowywać w stałych niskich temperaturach. Na dodatek żywność o krótkim terminie przydatności musi docierać do klienta docelowego w możliwie najkrótszym czasie. Czy warto powierzyć transport żywności wyspecjalizowanej firmie? Z jakimi wyzwaniami trzeba się zmierzyć, aby zachować najwyższą jakość produktów?
Odpowiedzialność firm transportowych
Firmy specjalizujące się w transporcie produktów wymagających niskich temperatur mają pełną świadomość, że spoczywa na nich duża odpowiedzialność, dlatego są wyposażone w odpowiednio przystosowany tabor i zaplecze logistyczne. Specyficzny transport chłodniczy wymaga, aby właściwa temperatura produktów została zachowana nie tylko w trasie, ale również podczas załadunku i rozładunku. W przeciwnym razie jakość produktów żywnościowych może ulec obniżeniu lub mogą ulec zupełnemu zepsuciu. Temperatura podczas transportu musi być kontrolowana. Szczególnie niebezpieczne są zmiany temperatur w przypadku produktów mrożonych, ponieważ ich odmrażanie i ponowne zamrażanie powoduje utratę wartości odżywczych oraz smakowych, a nawet może spowodować zagrożenie zdrowia osób, które będą je spożywać. Firma transportowa jest odpowiedzialna za to, aby na żadnym etapie dostawy nie miały miejsca wahania temperatury powodujące rozmrożenie produktów.
Zróżnicowane wymagania temperaturowe
Duża różnorodność żywności powoduje, że każda grupa produktów wymaga innej temperatury. Transportowane mogą być produkty świeże takie jak owoce i warzywa, ale również mrożonki i produkty pochodzenia zwierzęcego. Na dodatek mogą mieć formę stałą lub ciekłą. Co zrobić, gdy wszystkie produkty mogą zmieścić się w jednej naczepie, ale wymagają różnych temperatur. Czy w takiej sytuacji da się pogodzić transport mroźniczy z chłodniczym? Takie firmy jak Dasko Logistics nie mają z tym żadnego problemu, ponieważ dysponują odpowiednio przystosowanym taborem. Wnętrze naczepy można podzielić na komory, w których temperatura zostaje dostosowana do potrzeb danego produktu.
Warunki organizacji transportu produktów w temperaturze kontrolowanej
Kluczową rolę w zachowaniu wysokiej jakości żywności odgrywa monitorowanie temperatury w czasie przewozu. W tym celu wykorzystuje się specjalistyczne urządzenia takie jak termografy, które pozwalają na rejestrację temperatury w pewnych odstępach czasowych. W wielu krajach Unii Europejskiej istnieje wymóg wyposażenia taborów w urządzenia monitorujące. W Polsce wyspecjalizowane firmy zapewniają klientom pełen komfort w tej kwestii z możliwością wydruku temperatury z całej trasy. Produkty spożywcze muszą być przewożone zgodnie z rozporządzeniami zawartymi w Umowie ATP, w której zostały określone maksymalne temperatury przewozu produktów chłodzonych i mrożonych. Umowa wskazuje również, jakie pojazdy powinny być stosowane do transportu żywności, a także w jaki sposób powinny zostać oznaczone.
Dodaj komentarz