Człowiek bez żelaza

[REKLAMA]

Żelazo w naszej diecie jest niezwykle ważne, bo odpowiada za energię i siłę naszego organizmu. Żelazo znaleźć można przede wszystkim w mięsie wołowym. Ale problem pojawia się wówczas, jeśli tego mięsa lub mięsa ogólnie nie spożywamy. Czy da się jakoś uzupełnić jego niedobory, związane z taką, a nie inną dietą?

W czasach, kiedy ludzie żywili się wyłącznie nieprzetworzonymi owocami lasów i łąk oraz mięsem zwierząt żyjących dziko, nie było problemu z przyswajalnością żelaza. Dziś, w dobie rozwiniętej suplementacji i modyfikacji łańcucha DNA żywości, znacznie trudniej o uzupełnienie niedoborów żelaza w sposób skuteczny.

Żelazo niehemowe i żelazo w tabletkach

Żelazo niehemowe ma dość istotną właściwość, jest bowiem wyjątkowo łatwo przyswajalne. Żelazo to występuje w produktach zwierzęcych i przechodzi do ludzkiego krwioobiegu. Niestety produkty roślinne nie mają takich właściwości i żelazo z nich pochodzące dostaje się do naszego organizmu w znacznie mniejszym stopniu. O tak mimo iż zawartość żelaz w czystej postaci w szpinaku jest niewiele mniejsza niż w wołowinie. Żelazno pochodzenia roślinnego przyswaja się nawet gorzej niż żelazo w tabletkach.

Najlepsze źródła łatwo przyswajalnego żelaza

Jeśli jesteśmy wegetarianami lub weganami i nie chcemy wspierać się poprzez żelazo w tabletkach, warto sprawdzić jakie są naturalne źródła dobrze przyswajalnego żelaza:

  • Tofu – 180 g tofu to prawie 50% naszego dziennego zapotrzebowania na żelazo
  • Soja – spożycie 180 g soi w różnej postaci, sprawia, że mamy w organizmie ponad 40% dobrze przyswajalnego żelaza
  • Biała fasola, soczewica i ciecierzyca – 180 g spożycia tych produktów wzbogaca nasz organizm o ponad 5 mg żelaza, co sprawia, że mamy zaspokojoną ponad 30% dawkę tego minerału na dobę
  • kasza gryczana i jaglana – dawka 180 g wystarczy, by nasze zapotrzebowanie na żelazo uzupełnić w 5 do 7 procentach
  • orzechy – wszelkiego rodzaju orzechy z pinii, laskowe, pistacje czy orzechy włoskie i migdały, których 80 g trafi do naszego organizmu, sprawi, że dzienne zapotrzebowanie na żelazo, zostanie zaspokojone w od 5 do 8 procentach

Sporo łatwo przyswajalnego żelaza znajdziemy też w pietruszce, brukselce i brokułach oraz oczywiście w szpinaku. Warto jednak pamiętać, że wzbogacając swoją dietę o żelazo pochodzenia roślinnego, zawsze warto je wzbogacić o żelazo w tabletkach.

2 komentarze

  1. Niedobór żelaza grozi niedokrwistością. Braki żelaza dość szybko manifestują się w postaci anemii i wymagają leczenia.

  2. Żelazo występuje w organizmie ludzkim w hemoglobinie, tkankach, mięśniach, szpiku kostnym, białkach krwi.Źródła żelaza: mięso (w tym mięso ryb), wątroba, żółtko jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *