Dieta o niskim indeksie glikemicznym – fakty i mity

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest sposobem odżywiania, który szczególnie zaleca się osobom z nadwagą, doskwierającą otyłością, a także tym, którzy chorują na cukrzycę i insulinooporność. Korzyści wynikające z tej diety, mogą być czerpane także przez osoby zdrowe. Warto ją stosować chociażby jako element profilaktyki przed zachorowaniem na wszelkie choroby metaboliczne.

Na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym?

W celu wyjaśnienia istoty diety o niskim indeksie glikemicznym, najpierw należy wyjaśnić samo pojęcie terminu IG. Czym jest więc indeks glikemiczny? IG jest wartością procentową, która odpowiada za określanie szybkości wzrostu glikemii, jaka następuje po spożyciu danych produktów spożywczych, w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilość węglowodanów, lecz w postaci czystej glukozy lub pszennego chleba. To daje możliwość do oszacowania tego, jak dane produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenie glukozy w krwi. Dieta o niskim indeksie glikemicznym opiera się więc na komponowaniu posiłków na bazie produktów, których indeks glikemiczny mieści się w wartości 55. Stopień oraz sposób obróbki kulinarnej potraw, także jest bardzo ważny. Wyższym IG cechują się Dania rozgotowane, zmiksowane lub mocniej rozdrobnione, np. płatki owsiane błyskawiczne ze względu na swoje rozdrobnienie, charakteryzują się wyższym IG od płatków górskich.

Podstawowe zasady diety

Aby dieta była skuteczna, należy trzymać się jej pewnych zasady. O niżej wymienionych zasadach nie wolno zapominać.

  1. Należy spożywać pięć posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu.
  2. Ostatni posiłek należy zjeść 3 godziny przed snem.
  3. Jadłospis należy opierać na produktach, które charakteryzują się niskim IG.
  4. Nie należy rozgotowywać produktów zbożowych, takich jak makarony, ryż, kasza.
  5. Nie wolno rozgotowywać warzyw.
  6. Należy spożywać owoce surowe, najlepiej nieobrane  ze skórki i w całości.
  7. Należy wypijać 1.5-2 l czystej wody dziennie.
  8. Posiłki powinny być zbalansowane w taki sposób, aby za każdym razem znalazły się wśród nich źródło białka, czyli mięso, ryby, jajka, nabiał, strączki, a także tłuszcze do których należą między innymi oleje roślinne, orzechy czy pestki. W posiłkach nie może zabraknąć także węglowodanów złożonych, czyli pieczywa z mąki z pełnego przemiału.

Fakty

Żywność charakteryzująca się wysokim indeksem glikemicznym, w szybkim tempie się wchłania, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Jest to zjawiskiem niebezpiecznym dla zdrowia człowieka. Dieta o niskim indeksie glikemicznym zapobiega więc sytuacji, w której do organizmu wydziela się duża ilość insuliny, której nadmierne spożywanie z czasem może doprowadzić do insulinoodporności. Jest to stan, w którym organizm przestaje prawidłowo reagować na insulinę.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym może zapobiec cukrzycy typu 2, która z czasem prowadzi do niebezpiecznych powikłań. dieta o niskim indeksie glikemicznym  wcale nie musi być nudna i niesmaczna! Liczne cateringi ją urozmaicają.

Mity

Samemu można skomponować klasyczną zbilansowaną dietę, gdyż jest to bardzo łatwe- bzdura! Samodzielne skomponowanie takiej diety jest bardzo trudne. Zaplanowanie więc zdrowej diety wykluczającej produkty z wysokim IG jest niemożliwie bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Jeśli pewne produkty są wykluczane z diety, muszą być one zastąpione innymi składnikami, które są niezbędne dla organizmu ludzkiego. Stworzenie więc takiej diety, wymaga specjalistycznej wiedzy.

Na diecie o niskim indeksie glikemicznym nie można w ogóle jeść produktów o średnim IG- mit! W jednym, a w maksymalnie dwóch posiłkach, mogą się znaleźć produkty charakteryzujące się średnim IG. Należą do nich np. ryż jaśminowy, ziemniaki, banany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *