Erytrytol – sprawdź za co pokochały go tysiące Polaków

Erytrytol to obecnie jeden z najpopularniejszych zamienników białego cukru. Jest niskokaloryczny, bezpieczny dla zdrowia a do tego uniwersalny w zastosowaniu. Jakie inne zalety posiada erytrytol? Kto szczególnie powinien się nim zainteresować? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym dokładnie jest erytrytol
  • jakie posiada zalety
  • jak na co dzień korzystać z erytrytolu
  • a także poznasz przepis na pyszne ciasto słodzone erytrytolem

Erytrytol – co to takiego?

To, że erytrytol jest substancją słodzącą wie prawie każdy, komu zależy na wyeliminowaniu cukru ze swojej diety. Czym on jednak jest dokładnie? Erytrytol, nazywany także erytrolem, tworzy razem z ksylitolem, sorbitolem i mannitolem grupę alkoholi cukrowych (tzw. polioli). Ich wspólną cechą jest słodki smak, niska kaloryczność oraz fakt, że nie podnoszą one poziomu cukru we krwi. Z tego względu mogą bez obaw być spożywane także przez osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Erytrytol – zalety

  • niskokaloryczny – w 1 g tego słodziku znajduje się zaledwie 0,2-0,4 kcal (gdzie 1 g cukru to aż 4 kcal)
  • posiada indeks glikemiczny równy zeru
  • wywołuje przyjemny efekt chłodzenia w ustach
  • nie pozostawia obcych posmaków
  • ogranicza rozwój próchnicy
  • działa antyoksydacyjnie
  • całkowicie bezpieczny (zgodnie z rozporządzeniem WHO)

Jak stosować erytrytol?

Erytrytol posiada słodycz równą ok. 70% słodyczy cukru. Oznacza to, że dla uzyskania słodkości 5 g cukru należy użyć ok. 7 g erytrytolu. Możemy bez problemu używać go wszędzie tam, gdzie do tej pory używaliśmy cukru. Erytrytol sprawdzi się m.in. do słodzenia zimnych i ciepłych napojów (jak kawa czy herbata) oraz przygotowywania wszelkiego rodzaju deserów czy domowych wypieków.

Przepis na ciasto orzechowe słodzone erytrytolem

Składniki:

    • 1 i 1/3 szklanki mąki kokosowej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 5 jajek
    • pół szklanki erytrytolu
    • 1 kostka masła
    • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

1. Masło utrzyj na pulchną masę. Nie przerywając ucierania dodaj erytrytol, a następnie żółtka.
2. Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodaj przesianą mąkę kokosową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Po połączeniu wszystkich składników dodaj posiekane orzechy, ubite na sztywną pianę białka i posiekaną drobno czekoladę. Wszystkie składniki delikatnie połącz.
3. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz ok. 1 godz. w temp. 170°C.

6 komentarzy

  1. Ciekawy przepis na ciasto orzechowe, z przepisu skorzystam. Erytrytol jest niczym innym jak słodzikiem. I to w dodatku bardzo zdrowym. Jak się okazuje – jest tak samo słodki jak cukier.

  2. Stosuje go od dawna i jest super. Minusem jest to że jest bardzo drogi ale plusem że jest o wiele młodszy od białego cukru

  3. Od dłuższego czasu ograniczam cukier do jednej nie pełnej łyżeczki cukru do posłodzenia bardzo mocnej czarnej herbaty. Wystarczy tydzień by od cukru się odzwyczaić. Wystarczy go w tym czym występuje jako nieodłączny składnik (owoce, warzywa). Jednak dla kogoś kto ma kłopot z unikaniem „białej śmierci” erytrytol jest jakimś wyjściem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *