Erytrytol – sprawdź za co pokochały go tysiące Polaków

Erytrytol to obecnie jeden z najpopularniejszych zamienników białego cukru. Jest niskokaloryczny, bezpieczny dla zdrowia a do tego uniwersalny w zastosowaniu. Jakie inne zalety posiada erytrytol? Kto szczególnie powinien się nim zainteresować? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym dokładnie jest erytrytol
  • jakie posiada zalety
  • jak na co dzień korzystać z erytrytolu
  • a także poznasz przepis na pyszne ciasto słodzone erytrytolem

Erytrytol – co to takiego?

To, że erytrytol jest substancją słodzącą wie prawie każdy, komu zależy na wyeliminowaniu cukru ze swojej diety. Czym on jednak jest dokładnie? Erytrytol, nazywany także erytrolem, tworzy razem z ksylitolem, sorbitolem i mannitolem grupę alkoholi cukrowych (tzw. polioli). Ich wspólną cechą jest słodki smak, niska kaloryczność oraz fakt, że nie podnoszą one poziomu cukru we krwi. Z tego względu mogą bez obaw być spożywane także przez osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Erytrytol – zalety

  • niskokaloryczny – w 1 g tego słodziku znajduje się zaledwie 0,2-0,4 kcal (gdzie 1 g cukru to aż 4 kcal)
  • posiada indeks glikemiczny równy zeru
  • wywołuje przyjemny efekt chłodzenia w ustach
  • nie pozostawia obcych posmaków
  • ogranicza rozwój próchnicy
  • działa antyoksydacyjnie
  • całkowicie bezpieczny (zgodnie z rozporządzeniem WHO)

Jak stosować erytrytol?

Erytrytol posiada słodycz równą ok. 70% słodyczy cukru. Oznacza to, że dla uzyskania słodkości 5 g cukru należy użyć ok. 7 g erytrytolu. Możemy bez problemu używać go wszędzie tam, gdzie do tej pory używaliśmy cukru. Erytrytol sprawdzi się m.in. do słodzenia zimnych i ciepłych napojów (jak kawa czy herbata) oraz przygotowywania wszelkiego rodzaju deserów czy domowych wypieków.

Przepis na ciasto orzechowe słodzone erytrytolem

Składniki:

    • 1 i 1/3 szklanki mąki kokosowej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 5 jajek
    • pół szklanki erytrytolu
    • 1 kostka masła
    • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

1. Masło utrzyj na pulchną masę. Nie przerywając ucierania dodaj erytrytol, a następnie żółtka.
2. Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodaj przesianą mąkę kokosową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Po połączeniu wszystkich składników dodaj posiekane orzechy, ubite na sztywną pianę białka i posiekaną drobno czekoladę. Wszystkie składniki delikatnie połącz.
3. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz ok. 1 godz. w temp. 170°C.

4 komentarze

  1. Ciekawy przepis na ciasto orzechowe, z przepisu skorzystam. Erytrytol jest niczym innym jak słodzikiem. I to w dodatku bardzo zdrowym. Jak się okazuje – jest tak samo słodki jak cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *