Jagody acai – moda czy doskonały wybór?

Jagoda palmy brazylijskiej, bardziej znana jako jagoda acai, dziś szturmem zdobywa rynek suplementów, w tym na odchudzanie, choć nie tylko. Faktycznie mamy do czynienia z owocem, który posiada wiele cennych właściwości, a do tego wyróżnia go bogactwo antyoksydantów. Acai jest zatem chwilową modą czy świetnym wyborem?

Owoce z lasów tropikalnych Ameryki Południowej

Prozdrowotne właściwości jagód acai zostały odkryte przez plemiona amazońskie w XIX wieku. Do dziś są przez nie również stosowane, głównie na biegunki, ale cenne właściwości docenili także Peruwiańczycy, którzy zmiażdżonymi owocami radzą sobie z gorączką. Dziś, niemalże cały świat zachwyca się jagodami acai, które goszczą w wielu suplementach.

Skład jagód acai

Jagody acai to przede wszystkim bogactwo przeciwutleniaczy, które są niezbędne do walki z wolnymi rodnikami. Im zawdzięcza się skuteczne opóźnianie procesów starzenia, dlatego acai spotyka się nie tylko w suplementach, ale i pośród produktów kosmetycznych. W owocu z Amazonii gości taka ilość antyoksydantów, która wedle skali ORAC określającej ich zawartość w pożywieniu, należy do jednej z najwyższych.

Poza tym w jagodach acai występuje sporo witamin: E, C, B1 i B2. Do tego wymienia się minerały, w tym fosfor, potas, wapń, a pośród innych cennych składników, wyróżnia się białko oraz kwasy omega-3 i omega-6.

Właściwości lecznicze i odchudzające

Jagody acai zalicza się do tzw. termogeników, czyli substancji, które podnoszą temperaturę ciała, wykorzystując energię pochodzącą z kwasów tłuszczowych. Tym samym dochodzi do przyspieszenia metabolizmu, a to wpływa na efektywniejsze odchudzanie. Dla utraty zbędnych kilogramów mają również znaczenie, wspomniane antyoksydanty. Dzięki nim z organizmu łatwiej usuwane są toksyny, co ponownie sprzyja odchudzaniu.

Owoce te są w stanie wspomóc funkcjonowanie organizmu na wielu jego polach, ponieważ posiadają szereg właściwości leczniczych. Duża ilość lipidów wpływa na dostarczanie energii, a polifenole korzystnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy. Jagody acai ułatwiają trawienie, dzięki zawartości błonnika, jak i są pomocne w profilaktyce przeciwcukrzycowej.

Taki skład i działanie sprawiają, że jagody acai to już nie tylko moda na szukanie zdrowych zamienników, ale przede wszystkim świetny wybór, gdy w grę wchodzi chęć poprawy funkcjonowania całego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *