Nietolerancja pokarmowa – jak sobie z nią radzić?
Gdy po zjedzeniu jakiegoś produktu źle się czujesz, nie musi to od razu oznaczać jakiegoś schorzenia, czy też alergii. Może to być po prostu nietolerancja pokarmowa na jakiś składnik zawarty w pożywieniu. Objawy nietolerancji są jednak nieprzyjemne i dlatego lepiej zrobić test nie nietolerancję pokarmową, jakich składników organizm nie toleruje.
Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Jest to nieimmunologiczna reakcja organizmu na jakiś składnik w produktach, czyli przykładowo na laktozę, czy też sacharozę. Jest ona stosunkowo trudna do wykrycia, szczególnie w przypadku małych dzieci. Łatwo jest ją pomylić z alergią na pokarmy, ponieważ może mieć łudząco podobne, a nawet takie same objawy. Nietolerancja pokarmowa nie pojawia się u człowieka przypadkowo, ponieważ jest ona dziedziczna, lub też może być skutkiem choroby układu pokarmowego.
Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?
Objawów jest bardzo i raczej łatwo zdiagnozujemy, że to właśnie przez jakieś jedzenie pojawiły się nasze problemy, ponieważ wśród objawów znajdziemy: wymioty i nudności, biegunkę, silne bóle brzucha, niedokrwistość hemolityczną, niedocukrzenie, hipoglikemię, kolkę, a nawet żółtaczkę. Może także pojawić skutek nietolerancji pokarmowej, który raczej nie będzie nam się kojarzyć z niesprawnością naszego żołądka, czyli między innymi zaćma.
Jak widzimy, objawów jest bardzo dużo, dlatego też warto reagować jak najszybciej i również w taki sposób, by oddzielić pokarmy, na które mamy alergię, od pokarmów, które nie są przez nas tolerowane. Choć reakcje mogą być podobne, to już leczenie będzie przebiegać nieco inaczej.
Jak leczyć nietolerancję pokarmową?
Leczenie jest bardzo proste i logiczne. Po prostu z naszej codziennej diety musimy wyrzucić składnik, którego nie tolerujemy. Czyli, jak widzimy, bardzo łatwo jest zapobiec temu, by wystąpiły u nas jakiekolwiek uciążliwe objawy.
Rodzaje nietolerancji
Nietolerancja pokarmowa dzieli się jeszcze między innymi na nietolerancję farmakologiczną i nietolerancję enzymatyczną.
Nietolerancja farmakologiczna jest głównie wywoływana przez substancje, które są zawarte w jedzeniu. Mogą to być takie substancje, jak:
• fruktoza – jest ona zawarta w owocach i w miodzie.
• laktoza – występuje w mleku, zarówno u kobiet karmiących, jak i w mleku zwierzęcym.
• sacharoza – jest to składnik trzcinowego i buraczanego cukru.
• galaktoza – Występuje w mleku każdego ze ssaków i jest to, inaczej mówiąc, cukier mleczny.
Nietolerancja enzymatyczna – za jej występowanie jest odpowiedzialny niedobór odpowiednich enzymów, które są odpowiedzialne za wchłanianie węglowodanów.
Jak zdiagnozować chorobę? Test na nietolerancję pokarmową!
Wykrycie jest bardzo proste i polega na pobraniu próbki krwi, na przykład z palca. Możemy to zrobić samodzielne lub też udać się do lekarza. Jednak jeśli ktoś woli wykonać badanie w domu, to wystarczy kupić test na nietolerancję pokarmową np. Food Detective, Test Food 110 lub też Biocard Celiac Test. Nie trzeba długo czekać, aby przekonać się, jakich składników nasz organizm nie toleruje. Test na nietolerancję pokarmową pozwala ocenić typ reakcji i składnik, który wywołuje nadwrażliwość.
Dodaj komentarz