Orzech kokosowy – smaczny i zdrowy!
Olej koksowy do niedawna uznawany jeszcze za samo zło, dziś zajmuje pierwsze miejsca na półkach ze zdrową żywnością. Kusi bogactwem cennych składników odżywczych, ale też szerokimi możliwościami zastosowań. Antybakteryjny, przeciwgrzybiczny i antywirusowy – ochroni twój organizm przed infekcjami i chorobami skóry.
Rafinowany czy nierafinowany?
Oto jest pytanie. Jeśli pozwalają ci możliwości finansowe, wybierz oczywiście olej kokosowy nierafinowany. Dlaczego? Na pewno jest zdrowszy, ponieważ proces jego produkcji nie uwzględnia wysokich temperatur. Zachowane są więc wszystkie właściwości odżywcze i nie ma w nim chemicznych substancji. Niestety, cena jest znacznie większa, ale jest to olej zdecydowanie lepszy od rafinowanego. Jego prozdrowotne walory przewyższają znacznie możliwości słabszego odpowiednika. Jeśli zdecydujesz się na zakup właśnie takiego oleju, musisz wiedzieć, że na wieczku słoiczka mogą znaleźć się również takie oznaczenia, jak: tłoczony na zimno, nieoczyszczony lub Virgin. Każda z tych nazw świadczy o tym, że twój wybór jest najlepszy z możliwych. Oczywiście, zawsze też sprawdzaj etykietę na opakowaniu, aby być pewnym, że olej kokosowy nierafinowany rzeczywiście jest wolny od środków konserwujących., ulepszaczy i składników perfumujących.
Co się kryje w oleju kokosowym?
Już sanskryckie zapiski głosiły, że palma kokosowa, to drzewo dostarczające wszystko, co jest potrzebne do życia. Malezjanie z kolei nazywali ją drzewem tysiąca zastosowań. Jak głoszą stare dzieje, tak jest i teraz, bo orzech kokosa przeżywa swój prawdziwy renesans. Co więc takiego kryje się w tym owocu? Przede wszystkim bogactwo kwasów nasyconych, przez które m.in. uznawana olej kokosowy za tuczący. Czy tak jest naprawdę? Rzeczywiście w kokosie kwasów nasyconych jest dużo, ale bardzo szybko zamieniają się one w energię witalną. Jest to m.in .kwas laurynowy, będący składnikiem mleka matki i kwas kaprylowy, bardzo pomocny w walce z grzybicą skóry. Zresztą obydwa mają właściwości bakteriobójcze i antywirusowe, dzięki czemu wzmacnia się odporność organizmu. Można powiedzieć, że działają na podobnej zasadzie jak antybiotyki, ale nie zabijają całej flor bakteryjnej, co czynią właśnie farmaceutyki.
Olej kokosowy nierafinowany pełny jest też antyoksydantów eliminujących wolne rodniki, czyli inaczej mówiąc, opóźniających procesy starzenia się organizmu. Bogaty jest w witaminy E, C, B2, B6 i K oraz takie minerały, jak wapń, cynk, jod i żelazo.
Wiele osób uważa, że spożywanie oleju kokosowego wspiera odchudzanie. Nie jest jednak tak, że dzieje się to jak za dotknięciem magicznej różdżki. Wytłumaczenie jest natomiast takie, że olej kokosowy jest sycący, dlatego nie ma się ochoty na podjadanie między posiłkami. Szybsze wchłanianie do organizmu może też świadczyć o szybszym spalaniu kalorii po zjedzeniu posiłku. Z dodatkiem oleju kokosowego nierafinowanego.
Olej kokosowy nierafinowany – do smarowania i dressingów
Wiele osób stosuje olej kokosowy nierafinowany do smarowania chleba. Jest także wyborową bazą do tworzenia wyśmienitych deserów i wypieków oraz można nim natłuścić patelnię czy blachę do pieczenia. Dodawany jest także do dressingów i sosów sałatkowych, delikatnie wzbogacając ich smak. Niektórzy dodają go także do koktajli i napojów owocowych.
Olej kokosowy nierafinowany to także uniwersalny tłuszcz do smażenia o wysokiej temperaturze dymienia.
A dopiero kilka dni temu czytałam artykuł, że najnowsze badania dowodzą że olej kokosowy to samo zło. Ale ja im nie wierzę i nadal stosuję i jest dla mnie niezastąpiony.