Zespół jelita drażliwego a maślan sodu

Zespół jelita drażliwego to schorzenie uciążliwe i kłopotliwe dla tych, których dopada. Nie da się go wyleczyć do końca. Ale trzeba wspomagać swój układ trawienny. Poprawę jakości życia chorych odnotowano przy włączeniu do terapii maślanu sodu.

Maślan sodu to substancja czynna, która – odpowiednio podana – zwiększa w jelitach ilość kwasu masłowego. Kwas masłowy jest z kolei substancją, jaka naturalnie powstaje w jelitach w procesie trawienia błonnika. Nasza współczesna dieta tego jednak zwykle niedobór błonnika. Stąd potrzeba uzupełniania kwasu masłowego. Bo on odżywia komórki nabłonka jelitowego, wspiera ich właściwe funkcjonowanie. Do tego sprzyja utrzymaniu właściwej flory jelitowej – niezbędnej dla prawidłowego działania układu pokarmowego. Zachwianie równowagi tych czynników może skutkować problemami trawiennymi i podatnością na infekcje.

Stan taki może przybrać postać chroniczną. Jak zespół jelita drażliwego, który wiąże się z niewłaściwym funkcjonowaniem jelit. Pacjent odczuwa to w rożny sposób, zwykle dość uciążliwy. Zespołowi jelita drażliwego towarzyszą biegunki lub zaparcia, nudności, wzdęcia, gazy, bóle brzucha, skurcze. Dalszą konsekwencją jest zaburzenie funkcjonowania pacjenta. Bo świadom takich problemów człowiek potrafi wycofywać się w zacisze domowe, zrezygnować z pracy, z kontaktów z ludźmi. Krok dalej są możliwe wtedy problemy o podłożu psychicznym.

Właściwie podany maślan sodu

Przeprowadzone badania kliniczne wskazują, że chorzy na zespół jelita drażliwego odczuwają poprawę jakości życia i redukcję uciążliwych objawów, gdy do terapii lekami poprawiającymi perystaltykę jelit włączy się preparat zawierający maślan sodu. Ważne – co już wspomniano – by był on odpowiednio podany. Taką właściwą formułę zastosowano w preparacie Intesta (więcej o tym: http://www.intesta.pl/). Maślan sodu jako substancja czynna jest wrażliwy na warunki panujące w górnej części układu pokarmowego. Ulega tam strawieniu i wchłonięciu. A ma działać w jelitach. Dlatego Intesta stosuje dla niego ochronną otoczkę trójglicerydową. Ta bezpiecznie dostarcza maślan sodu do jelit i uwalnia go właśnie tam.

Przewagi kapsułek

Kwas masłowy, który w pewnej ilości powstaje w jelitach, można też znaleźć w fermentowanych produktach mlecznych. Jest go jednak najwięcej w produktach spoza naszego kręgu cywilizacyjnego. Te z kolei mają zwykle nieakceptowalne dla naszych podniebień „walory” smakowe. Podobnie jak sam kwas masłowy. Jego woń – warto odnotować – przypomina wymiociny lub zjełczały tłuszcz.

Dlatego nie warto sięgać po takie ekstrema. Substancja czynna, jaką jest maślan sodu, pozbawiona jest niedoskonałości smakowych samego kwasu masłowego. A skutecznie wpływa na zapewnienie właściwego jego poziomu bezpośrednio w jelitach.

Warto tu zaznaczyć, że preparat Intesta z maślanem sodu jest też substancją bardzo bezpieczną i praktycznie wolną od ryzyka występowania skutków ubocznych. Dlatego Intestę dostaniemy w aptece bez recepty. Jednocześnie preparat ten daje cierpiącym na zespół jelita drażliwego łatwo dostępną szansę na osiągnięcie poprawy jakości życia. Tak jak to wykazały badania kliniczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *